Jajecznica po francusku wprost rozpływa się w ustach. Poznaj prosty trik, który zmienia wszystko
Jajecznica to jedno z najbardziej popularnych dań z jajek – jest przygotowywana w niemal każdym zakątku świata. Niewyszukana potrawa potrafi zaskoczyć smakiem, o ile zostanie przygotowana w odpowiedni sposób. Kluczem do sukcesu są nie tylko wysokiej jakości jajka i odpowiedni sposób smażenia, ale także dodatki.
Czym różni się jajecznica po francusku od zwykłej jajecznicy?
Jajecznica po francusku ma nieco inną konsystencję. Jest bardzo puszysta, miękka, wilgotna, kremowa i maślana. Jej smak podbija dodanie posiekanej trybuli – to zioło zachwyca lekko anyżowym aromatem i smakiem podobnym do natki pietruszki oraz doskonale współgra ze smakiem jajek. Zgodnie z tradycyjną sztuką kulinarną, jajecznica po francusku podawana jest na chrupiących tostach, obficie posmarowanych masłem.
Jak zrobić jajecznicę po francusku?
Jajecznica po francusku jest przygotowywana w nietypowy sposób. Po pierwsze i najważniejsze – zanim jajka trafią na patelnię, trzeba oddzielić żółtka od białek. Białka smażone są najpierw, na niewielkiej ilości masła, a następnie dodaje się żółtka. Gotową jajecznicę trzeba jeszcze wymieszać z odrobiną zimnego masła i gotowe – można odbyć kulinarną podróż do Francji, nie ruszając się z zacisza własnej kuchni.
Jajecznica po francusku nie wymaga dużo pracy i specjalnych umiejętności, jednak trzeba uważać, żeby białka zbyt szybko się nie ścięły i nie przywarły do patelni. Żółtka przed dodaniem na patelnię trzeba dobrze roztrzepać (można dodać 1 łyżkę mleka, śmietanki lub zimnej wody). Pamiętaj, że im świeższe jajka, tym jajecznica będzie smaczniejsza.
Przepis: Jajecznica po francusku
Jajecznica z tego przepisu wychodzi delikatna i kremowa. Tak usmażone jajka wprost rozpływają się w ustach.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 376
Składniki
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki zimnego masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówOddziel żółtka od białek. Żółtka i białka roztrzep widelcem (powinny stać się puszyste).
- SmażenieRozgrzej połowę masła i dodaj białka. Smaż na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się zetną, a następnie dodaj żółtka i smaż do uzyskania pożądanej konsystencji. Wyłącz grzanie i dodaj resztę masła. Intensywnie mieszaj, aż masło się rozpuści i dopraw jajecznicę do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Zamiast trybuli, możesz posypać jajecznice szczypiorkiem, cebulką dymką lub kiełkami rzeżuchy.